4 Ekim 2023 Dünya Hayvanları Koruma Günü

4 EKİM DÜNYA HAYVANLARI KORUMA GÜNÜNÜN TARİHÇESİ VE ANLAMI NEDİR?

Her yıl 4 Ekim’de dünyayı paylaştığımız dostlarımızın, hayvanların günü olarak kutlanıyor. Hayvanları korumak ve bu konuda farkındalık yaratmak için 1931 yılında Floransa’da kabul edilen Hayvanları Koruma Günü ile hayvanlara daha iyi muamele edilmesini savunan ve hayvan refahı mücadele eden insanlar bir araya geliyor.

Hayvan dostları ilk kez İngiltere’de 1822 yılında; hayvanları korumak, insanların hayvanlara iyi davranmalarını, daha iyi koşullarda beslenme ve korunmalarını sağlamak amacıyla Hayvanları Koruma Birliği’ni kurdular ve ardından ilerleyen tarihlerde 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü olarak kutlanmaya başlandı.

17 ŞUBAT AVRUPA KEDİLER GÜNÜ

Bugün Avrupa, 32 yıl önce İtalya'da en büyüleyici ve öngörülemeyen evcil hayvanının onuruna belirlenen Dünya Kedi Günü'nü kutluyor.
Kedi dostlarımızı kutlamak için bu özel tarihin seçilmiş olmasının sebebi; özgür ve bağımsız ruhları karakterize eden Zodyak burcu olan Kova burcunun Şubat ayı ile bağlantılı olmasıdır.

HAYVAN HAKLARI EVRENSEL BEYANNAMESİ

GİRİŞ

Yaşamın tek olduğunu, yaşayan bütün canlıların ilahi bir kudretle yaratılmış olduğunu, yaşayan bütün canlıların doğal haklara sahip olduğunu ve sinir sistemi olan her hayvanın kendine özgü hakları bulunduğunu, bu doğal hakların küçümsenmesi ve hatta kolayca göz ardı edilmesinin doğa üzerinde ciddi zararlar doğuracağını ve insanoğlunun hayvanlara karşı suç işlemesine sebebiyet vereceğini, türlerin birlikte olmasının diğer hayvan türlerinin yaşama hakkının insanoğlu tarafından tanınmasını ifade edeceğini, insanoğlu tarafından hayvanlara saygı gösterilmesinin bir insanın bir diğerine gösterdiği saygıdan ayrı tutulamayacağını dikkate alarak, ilan edilir ki;

MADDE 1. — Bütün hayvanlar biyolojik denge kavramı içerisinde varolmak bakımından eşit haklara sahiptir.

MADDE 2. — Bütün hayvanlar saygı gösterilme hakkına sahiptir.

MADDE 3. —

1. Hayvanlara kötü muamele edilemez veya zalimane davranışlarda bulunulamaz.

2. Eğer bir hayvanın öldürülmesi gerekiyorsa, bu bir anda, acısız ve korku yaratmaksızın yapılmalıdır.

3. Ölü bir hayvana saygıyla davranılmalıdır.

KÖPEK SAĞLIĞI VE BAKIMI

Her canlı varlık gibi köpekler de, yaşamlarını sağlıklı sürdürebilmek için, belirli ortam ve koşullara gereksinme duyar.

Barındıkları yerin sağlıklı yaşamalarına elverişli olup olmadığından tutun, gereksindikleri besin türü ve oranının karşılanıp karşılanmaması, temizlik ve bakımlarının yapılıp yapılmaması, hareket etme ve dolaşma olanağı bulup bulmamalarına değin pek çok etken, sağlıkları üstünde tesirler yaratır. Köpekler, itinalı bakım isteyen nazik varlıklardır. barındırılmaları, beslenmeleri, bakım ve temizlikleriyle diğer gereksinimlerinin karşılanmasında titiz davranılmalıdır. ufak ihmaller, önemsiz gibi görünen savsaklamalar, bilgisizlikten doğan yanlış uygulamalar, köpek sahibinin büyük çaba ve emekle bile gideremeyeceği sakıncaların kaynağı olabilir. dolayısıyla, köpek bakımında ve onların sağlıkla yaşamalarında büyük önem taşıyan esas konulardan "barınma ve beslenme" üstünde ayrıntılarıyla durmaya çalıştık. şimdi de, büyük önem taşıyan diğer bir hususa, köpeğin bakımına değineceğiz.

KEDİ SAĞLIĞI VE BAKIMI

Yavru bakımı doğumla birlikte başlar. Bu bakımın ilk 1 ayı  çoğunlukla  annenin kontrolündedir.

Yavru kedi annesinden ayrıldığında 2 aylık olmalıdır. İlk evinize aldığınızda annesinden ve kardeşlerinden ayrıldığı, yeni bir ortama geldiği için korkmuş ve ürkmüş  olabilir. 1 hafta içerisinde size ve yeni çevresine alışacaktır.


Yavru bir kedinin ihtiyaç duyacağı malzemeler:

Mama ve Su Kabı: Temizlenmesi kolay ve ters dönmeyecek kadar ağır olmalıdır.

Kedi Tuvaleti ve Kumu: Kediler içgüdüsel olarak idrar ve dışkılarını kuma yapacaklardır. Düzenli olarak kum temizlenmelidir.

Yatak: Kediler, yaşamlarının %60’ını (günün 16 saatini)uyuyarak ya da uyuklayarak geçirirler. Bu sebeple rahat ve sıcak bir uyku köşesi dostunuzun gerekliliklerinin başında gelir. Kediler yattıkları yerin temiz olmasına dikkat ederler o yüzden yıkanabilir, yumuşak yapıdaki materyallerden yapılmasında fayda vardır.

Tırmalama Platformu: Kedinizin egzersiz ihtiyacını karşılamak (gerinme, tırmalama, tırmalama vb.), tırnaklarındaki ölü deriyi temizlemek hem de kaşınmak için kullanacağı bir malzemedir.

Boyun Tasması: Kediniz için çok gerekli değildir. Fakat üzerinde zil taşıyan tasmalar  yavrunuzun hareketlerini takipte fayda sağlar.

Henüz bir hesabınız yok mu? Şimdi Üye Olun!

Hesabınıza giriş yapın